Smaczna, chrupka, ze składników najwyższej jakości – tym własnie powinna się cechować być prawdziwa pizza, i za taką się warto rozglądać, jeżeli ktoś poczuje na nią chęć. Co, jak się okazuje, wcale takie łatwe nie jest. Rozmaitych lokali oferujących pizzę działa naszym rynku naprawdę sporo, lecz tylko o niektórych z nich powiedzieć można, że serwują produkty najwyższej jakości. W innych Pizza w pizzeria Poznań jest tylko sprzedawana, jednym smakować będzie więcej, innym mniej, lecz do ideału będzie jej dużo brakować. Po pierwsze bardzo ważne są składniki. Jeżeli pizza faktycznie smakować ma tak jak na południu Włoch, to na żadne kompromisy miejsca nie ma. Dotyczy to tak naprawdę większości tego, co w potrawie się znajdzie, to znaczy i sosu pomidorowego, i mąki, i pozostałych składników, typu zioła albo sery. Porównując chociażby pomidory dojrzewające na słonecznych stokach Sycylii z krajowymi, to od razu wyczuje się ogromną różnicę w smaku.
Nawet odrobina oliwy, którą dodaje się do sosu czy ciasta także może bardzo wpłynąć na końcowy smak. Bardzo ważna jest też odpowiednia świeżość stosowanych składników, użycie przeterminowanych czy zleżałych nie tylko będzie miało wpływ na jakość, lecz może być również powodem poważnych zatruć pokarmowych. Również mrożonki niezbyt smacznie smakują, i pizzerii, które je wykorzystują również należy unikać. W części pizzerii {można podejrzeć kucharzy w czasie pracy, da się wówczas też spojrzeć na używane przez nich składniki i sprawdzić w jakim są stanie. Jeśli kuchnia jest niedostępna, to jakość składników można będzie ocenić po tym, co się dostanie na talerzu.
Mało apetyczna, rozwodniona pizza jest znakiem, że właścicielom nie będzie jednak zależeć na najwyższej jakości. Bardzo duże znaczenie dla końcowych wrażeń smakowych ma rodzaj pieca. Dobra pizzeria Poznań nie będzie używać elektrycznych, a jedynie opalane drzewem, o ile nie zabronią tego przepisy wiążące się z dbaniem p przyrodę. Kamień znacznie również się rozgrzewa i uzyskuje większą temperaturę, a dodatkowo lekko wchłania wilgoć, co sprawia że ciasto staje się idealnie wypieczone, a równocześnie chrupkie.