
Utrzymanie odpowiedniej czystości w gastronomicznych obiektach powinno także obejmować dbałość o systemy odprowadzania ścieków. Na naszym rynku dostępnych jest parę skutecznych metod na usuwanie tłuszczowych złogów z takich instalacji. Najpopularniejszą metodą jest czyszczenie separatorów w sposób ręczny, jakie polega na opróżnieniu całego zbiornika i usuwaniu zalegających osadów za pomocą szpachelek, szczotek czy innego rodzaju narzędzi.
Serwisowi pracownicy otwierają pokrywę do separatora, wyciągają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a następnie szorują środek urządzenia, usuwając przywarte zanieczyszczenia. Ta metoda sprawdza się przede wszystkim przy małych separatorach, gdy ilość zgromadzonego tłuszczu w środku nie jest duża. Alternatywnym rozwiązaniem jest czyszczenie próżniowe, wykorzystujące specjalistyczne wozy asenizacyjne posiadające pompy ssące o dużej mocy. Końcówka ssącego węża wprowadzana jest do środka separatora, a powstałe podciśnienie wciąga całą zawartość do cysterny pojazdu.
Metoda ta sprawdza się bardzo dobrze przy dużych separatorach tłuszczu i znacznych ilościach zanieczyszczeń w środku. Jej zaletą jest szybkość działania oraz możliwość opróżniania jednocześnie kanalizacyjnych studzienek położonych w pobliżu. Wadą zaś bywa mocno ograniczony dostęp do trudno dostępnych miejsc, gdzie wąż ssący może nie dotrzeć. Wykonując serwis separatorów pasuje zwrócić swoją uwagę na stan filtrów i sitek, jakie również wymagać mogą czyszczenia lub wymiany. W ostatnich latach pojawiło się także czyszczenie biologiczne, używające specjalnych preparatów zawierających bakterie.
+Tekst Sponsorowany+